Wednesday, 1 February 2012

Muka kambing seperti muka datuk (orang tua)PROBOLINGGO - Seekor anak kambing di Probolinggo, Jawa Timur, menjadi perhatian penduduk.kerana kambing itu memilik wajah seperti datuk(orang tua).
Warga Desa Patokan, Kecamatan Kraksaan, Kabupaten Probolinggo, terus datang ke rumah Suwondo (45) kerana ingin melihat anak kambing berbulu putih itu.

Suwondo, Minggu (23/7/2011) menjelaskan, anak kambing tersebut baru dilahirkan 2 hari lalu.

Bentuk wajah kambing jauh berbeza dari lainnya. Bahkan mulutnya lompong seperti orang tua. Namun untuk badan dan kakinya sama seperti kambing biasa.

Suwondo berkata tidak ada yang istimewa ketika ibu kambing itu mengandung. Hanya saja sehari sebelum kambing itu lahir, isteri Suwondo bermimpi diberi orangtuanya kepala kambing.

Suwondo mengaku tidak akan menjual kambing aneh ini. Dia akan terus menjaganya sampai besar.

Sementara itu Kepala Dinas Peternakan Kabupaten Probolinggo, Zaini, ketika diberitahu melalui telefon mengatakan bahawa kemungkinan kambing tersebut memiliki kelainan genetik.

Menurut Zaini, pertumbuhan organ tubuh seperti tulang rahang tidak sempurna. Kambing tersebut juga tidak memiliki saluran pernafasan di hidung sehingga harus bernafas melalui mulut.

No comments:

Post a Comment